Vrije Evangelische Kerk Harkema

Zoeken

De grote zomer

1 juli 2024

‘Eens komt de grote zomer,

waarin het hart verblijdt.

God zal op aarde komen,

met groene eeuwigheid’.

                                       ( Gezang 288)

 

Het is een vrolijk gezang, dat we in deze periode van het jaar graag zingen. Een vrolijk lied zoals de schrijver van het lied Johann Walter ( 1496-1570) het ook had bedoeld. Hij was bevriend met Maarten Luther.En tijdens de Reformatietijd, die soms zwaar en beladen kon zijn, moest dit lied voor opwekking zorgen. Het gezang telt dan ook maar liefst acht coupletten!

We hebben alle vier seizoenen van het jaar aan God te danken. Hij heeft deze natuurwetten vastgelegd in de schepping. Net zoals de dag en de nacht. In de zomer bereikt de zon haar hoogste stand. Dat is om precies te zijn op 21 juni. Het is de datum waarop ook officieel de zomer begint.En als Jezus zegt, dat Hij het Licht is van de wereld, die stralende morgenzon, die iedere dag over ons op gaat, dan mogen we weten, dat dit betekenis heeft.

Dat onze aardse zomer hier, symbool staat voor de grote zomer die eens zal komen als Jezus terug zal komen. Maranatha! Wij mogen dit stralende Licht, deze grote zomer dan ook met grote blijdschap verwachten. Want iedere dag brengt ons een stapje dichter bij die heerlijkheid en werkelijkheid. De schrijver van dit gezang richtte zich dan ook met name op het Bijbelboek Openbaring waar de nieuwe stad Jeruzalem beschreven wordt.

‘Dan zijn wij aangezeten.

in Gods verheven zaal,

en zullen met Hem eten

het eeuwig avondmaal’.

 De Here Jezus zal de tafel voor ons dekken en dat is heel wat anders dan in de zomer gewoon een terrasje pakken of maaltijd vieren. Het is onvoorstelbaar meer dan dat. Dan zal alles zijn voltooid, wat nu nog onaf en gebroken is. Paulus beschrijft niet zomaar in zijn brieven, dat ons leven hier te vergelijken is met een aardse tent. Er komt een dag, dat we op zullen breken. We zijn hier aardse vakantiegangers, ook wel ‘voorbijgangers’ genoemd. Alles is hier tijdelijk.

We maken alle seizoenen van het leven mee en worden getekend door weer en wind en de warmte van de zon. Maar ondertussen richten wij ons op het eeuwige, dat vast staat als een huis en dat is die grote zomer die eens zal aanbreken. Dan zullen wij oog in oog met Jezus staan. Ja, het stralende Licht heeft zijn hoogste punt bereikt!

Wat een dag zal dát zijn!

Gezegende zomertijd!

Froukje Wesseling